Malaria. Je hoort er vrijwel niks over. Een nieuwsberichtje hier, een nieuwsberichtje daar en dat is het wel zo'n beetje. Intussen eist de ziekte honderdduizenden levens per jaar. De meeste slachtoffers zijn Afrikaanse kinderen onder de vijf. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlijdt er elke minuut een Afrikaanse dreumes aan deze door muggen overgebrachte aandoening.

Elke minuut, één kind. Sluit je ogen en laat het tot je doordringen.

Elke minuut van de dag, één klein kind. Elke minuut van de dag, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, wordt er ergens in Afrika een moeder en/of vader gedwongen om voorgoed afscheid te nemen van een zoontje of dochtertje. Elke dag van het jaar verliest het Afrikaanse continent 1440 kleine kinderen aan malaria; naar schatting 525.000 slachtoffertjes per jaar.

Dat is meer dan alle inwoners van Utrecht (±326.000) en Groningen (198.000) bij elkaar; meer dan iedereen in Den Haag (510:000); meer dan 2x de bevolking van Eindhoven (220.000); 4.5x alle ingezetenen van Zwolle. En dat elk jaar maar weer, keer op keer. 

Het goede nieuws is dat het wereldwijde aantal malariadoden en -infecties de afgelopen jaren fors is gedaald. Volgens de 2013-editie van het jaarlijkse malariarapport van de WHO is het aantal doden wereldwijd tussen 2000 en 2012 met 3,3 miljoen overlijdens(45%) verminderd.  Het aantal infecties ligt 29% lager, en in Afrika zelfs 31%. Dat dat een grote stap voorwaarts is, staat als een paal boven water.

De WHO plaatst echter wel kanttekeningen bij de vooruitgang. Volgens de organisatie is de daling van het aantal malariadoden en -infecties de afgelopen jaren afgevlakt, met name tussen 2005 en 2010. Dat komt door een verminderd aantal interventies ter bestrijding van malariamuggen. Ook werden er in deze periode minder geïmpregneerde klamboe's verstrekt. Deze zijn cruciaal in het gevecht tegen malaria omdat ze muggenbeten, en dus infecties, voorkomen. Hoewel meer mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara, de regio die het hardst getroffen wordt door malaria, onder een klamboe slapen dan in 2000, is de dekking nog steeds onder de 50%.

Dit komt door een tekort aan financiële middelen. In 2012 werd er $2,5 miljard besteed aan malariapreventie, -behandeling en -onderzoek. Hoewel dat beduidend meer is dan bijvoorbeeld tien jaar geleden, is het minder dan de helft van wat er jaarlijks nodig is om ervoor te zorgen mensen uit malaria-gebieden toegang hebben tot medicijnen ter bescherming tegen en genezing van deze ziekte.

Wanneer Afrikanen de beschikking hebben over medicijnen ter behandeling van malaria, gaat het vaa om ouderwetse middeltjes zoals quinine. Volgens een Congolese arts met wie ik een paar jaar geleden sprak, is het tijd dat er een ander betaalbaar middel op de markt komt. Het probleem, zegt hij, is dat er niet veel onderzoek is gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen die goedkoop genoeg zijn voor de doorsnee Afrikaan. 

Intussen waarschuwt de WHO dat duurzaamheid de sleutel is in de strijd tegen malaria, en dat diepe dalen zoals 2005-2010 funest zijn. “De vooruitgang in de strijd tegen malaria is fragiel," aldus Robert Newman, directeur van het WHO-malariaprogramma vorig jaar in een verklaring. "Het is zaak dat de wereld de komende tien tot vijftien jaar innovatieve middelen en technologieën ontwikkelt ter behandeling en bestrijding van malaria om de geboekte vooruitgang voort te zetten, en te versnellen."
Deze blog is ook te lezen op correspondentinzuidafrika.wordpress.com
>> Volg mij op Facebook en Twitter! <<

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


weebly statistics